West Milton Cider Co.

Nick van West Milton Cider Co. (Dorset)
In de sprookjesachtige heuvels van Dorset ligt de cidermakerij van Nick Poole. Nog geen tien jaar terug was Nick bouwvakker. Het waren zijn paarden die hem op het ciderpad brachten. De dieren graasden in een oude appelboomgaard, en omdat ze niet teveel appels in hun dieet mogen, moest Nick voortdurend appels rapen. En wat doe je met een appeloverschot in een ciderregio? Juist.

De eerste cider die Nick en zijn vrouw Dawn maakten was een traditionele farmhouse cider: een pure, lokale variant die niet altijd even toegankelijk was. In de jaren die volgden verdiepte Nick zich in de geschiedenis en de lokale folklore van het cidermaken. En al lerende ontwikkelde hij zijn eigen methode.

Zijn ciders zijn een eerbetoon aan de cidermakers van weleer die bij kaarslicht hun ciders maakten. Door de appels langzaam te laten vergisten zorgt hij dat de rijke smaken behouden blijven. Hij gebruikt gisten die van nature op de appels aanwezig zijn, en verder niets. Maar verwar zijn liefde voor traditie niet met conservatisme! Hij gebruikt de traditie juist om te vernieuwen. Zo herontdekte hij de kunst van het "keeven", een eeuwenoud en complex proces, waarbij mineralen uit het appelsap verwijderd worden voordat het vergist wordt. Daardoor stopt de vergisting eerder en blijft de cider op een natuurlijke manier heerlijk zoet. Zijn ´Lancombe Rising’ is het smaakvolle resultaat.

Zes jaar lang struinde hij oude boomgaarden in heel Dorset door voor een onderzoek naar lokale verloren ciderappelrassen. Samen met Liz Copas heeft hij hierover een bundel uitgebracht: 'The DATA Project: The Search for Dorset’s Lost Cider Apples'.