Old Jollop

Toby & friends, Old Jollop (Somerset)

Jaren geleden kwam een groep vrienden bijeen in Toby´s nieuwe boomgaard in Somerset om appels te plukken. Ze maakten er kleine batches cider van volgens lokale traditionele methodes die generatie op generatie doorgegeven worden. Dat wil zeggen: met de hand, in weer en wind en zonder geavanceerde machinerie. Gewoon, om eens te experimenteren.

Het resultaat smaakte naar meer, en dus had de regio er een traditie bij: ieder appelseizoen komen ze opnieuw bijeen om apppels te plukken. Die persen ze vervolgens tot sap in een gigantische bandenpers - ja, zo´n ding als gebruikt wordt op de autosloop - die voor de gelegenheid wordt omgebouwd tot sappers. No worries, ze maken hem goed schoon. Vervolgens laten ze het sap en de van nature aanwezige gisten hun werk doen. Zo maakt Old Jollop elk jaar drie licht bruisende, heerlijke ciders.

Het is flink aanpoten, maar iedereen vindt het fantastisch, vertelt Toby. ´s Zomers organiseren ze hun eigen ciderfestival in de boomgaard voor vrienden en familie, tussen de bomen waarvan de appels afkomstig zijn.

Waar het woord Old Jollop vandaan komt? Het is een oud woord voor medicijn. Vroeger kwamen de lokale boeren na een lange dag hard werken aan bij de cider barn voor “a drop of old jollop” om hun kwaaltjes en pijnen te verzachten. Of het werkte is verloren gegaan in de mist der tijd, maar het zal de boeren waarschijnlijk ook weinig uitgemaakt hebben.